Dalla Corte Mina

Diskutiere Dalla Corte Mina im Espresso- und Kaffeemaschinen Forum im Bereich Maschinen und Technik; Macht die Decent defaultmäßig auch so, um den Headspace während der PI so schnell wie möglich zu füllen. Mache ich bei der Bianca auch häufig,...

  1. Max1411

    Max1411 Mitglied

    Dabei seit:
    28.05.2015
    Beiträge:
    2.621
    Zustimmungen:
    2.160
    Macht die Decent defaultmäßig auch so, um den Headspace während der PI so schnell wie möglich zu füllen. Mache ich bei der Bianca auch häufig, sobald sich dann ansatzweise Druck aufbaut, verringere ich den Flow für die PI um einen Druck von z.B. 2 Bar zu halten.
     
    Dale B. Cooper gefällt das.
  2. NelisB

    NelisB Mitglied

    Dabei seit:
    06.10.2019
    Beiträge:
    11
    Zustimmungen:
    4
    Can I answer in English please? My Deutsch ist sehr mäßig....
     
  3. pouni

    pouni Mitglied

    Dabei seit:
    25.11.2016
    Beiträge:
    697
    Zustimmungen:
    264
    Sure! Feel free to answer in english.
     
  4. Dale B. Cooper

    Dale B. Cooper Mitglied

    Dabei seit:
    24.01.2009
    Beiträge:
    6.935
    Zustimmungen:
    1.865
    Macht total viel Sinn. Sonst ist das Timing im Argen, weil möglicherweise nicht immer gleich viel Luft in den Leitungen ist oder sowas... "Totvolumen" stört extrem.
     
  5. #685 NelisB, 08.10.2019 um 23:22 Uhr
    Zuletzt bearbeitet: 09.10.2019 um 07:43 Uhr
    NelisB

    NelisB Mitglied

    Dabei seit:
    06.10.2019
    Beiträge:
    11
    Zustimmungen:
    4
    Do you not miss a ramp up and a ramp down of the flow? The stepped profile seems so un-natural to me. Infusion and extraction are both continuous processes.

    For PI: For a very light roast you will usually use a very fine grind. To be able to infuse the coffee puck with water you will choose DFR2 for this, but with DFR2 the whole pre-infusion will be long. I can think that after initial infusion, you would like to ramp up the flow, so pressure will rise faster and the puck will be saturated in less time. Of course you can choose a higher DFR after only a couple of seconds of DFR2, but the sudden higher flow doesnt correspond with the state of the puck, it will not be completely saturated at that moment.

    During extraction: As solvable and unsolvable solids start being extracted from the coffee puck, resistance of the puck will decrease. A machine with fixed pressure will cause blonding as pressure will get too high for the resistance of the puck. The Mina is flow controlled, so during extraction the pressure will decrease as a result of the decreasing resistance of the puck and constant flow. So blonding will be much later than with fixed pressure. But how nice would it be if you could also have a constant decreasing flow? You will be able to manipulate the pressure on the resistance-loosing puck and you could delay blonding even more....

    Best, Niels
     
    mbabst gefällt das.
  6. mbabst

    mbabst Mitglied

    Dabei seit:
    18.02.2009
    Beiträge:
    731
    Zustimmungen:
    135
    @NelisB : Thats exactly what I do for light roasts and this is probably the closest you can geet to a Slayer Shot. When I dial in a light roast, I normaly grind 2-3 steps finer on my HG1 and go to the manual mode of the Mina. I use DFR2 for preinfusion until a pressure of 4bar is reached. After that I go to DFR 6 for a very short time of 1.5-3 seconds to compress the puck. After the compression I go back to DFR2 or DFR4. This ramps down the pressure at the end and lets the shot blond later. If the shot flows too fast after the long preinfusion, I grind even finder until I get a shot time excluding preinfusion of 26-28 seconds.
     
  7. Max1411

    Max1411 Mitglied

    Dabei seit:
    28.05.2015
    Beiträge:
    2.621
    Zustimmungen:
    2.160
    The flow isn't constant during extraction. The Mina isn't flow controlled in the narrower sense, like the Decent. Means the Mina doesn't take any action to maintain the flow at the same rate. As long as you don't change the DFR by yourself or pre-programmed it acts like a normal machine with a flow restrictor in the group head. The "only" difference is, that you are able to change that flow restrictor on the fly.

    So if you don't decrease the DFR at the end of the shot, the machine does the same thing others do. Restriction of the puck goes down, means the brew pressure decreases and flow increases. Other machines show you the pump pressure at the gauge, which stays constant
    at 9 Bar, but brew pressure doesn't.
     
    Dale B. Cooper gefällt das.
  8. NelisB

    NelisB Mitglied

    Dabei seit:
    06.10.2019
    Beiträge:
    11
    Zustimmungen:
    4
    Do you agree that ramping up or down during an adjustable time interval can give you more possibilities to match the profile with your coffee? I don't see how the coffee puck needs a sudden change of flow. Both infusion and extraction are continuous processes, not stepped. The need to change flow (and pressure) are the consequence of the continuous changing status of the coffee puck. I don't understand how a stepped profile can follow the continuous changing status of the puck.
     
  9. infusione

    infusione Mitglied

    Dabei seit:
    17.01.2011
    Beiträge:
    3.329
    Zustimmungen:
    2.244
    I doubt, that a continuous flow variation has much effect. If flow is limited by the puck, pressure rises. So if you open your valve, the flow does not follow the opening proportional, but is limited by the equilibrum of puck resistance and static pressure. So I see no problem in a stepped aproach regarding flow regulation.

    Think of it as valve regulation. The surface of the opening of the valve is regulated, not the flow.

    Of cause it wold be nice. But not more.
     
    Dale B. Cooper, Max1411 und mbabst gefällt das.
  10. Dale B. Cooper

    Dale B. Cooper Mitglied

    Dabei seit:
    24.01.2009
    Beiträge:
    6.935
    Zustimmungen:
    1.865
    Besides stepped approaches make things easier in terms of repeatability. I'd always go that way unless there is a big reason not to. Which I can't see right now..
     
    mbabst und infusione gefällt das.
  11. NelisB

    NelisB Mitglied

    Dabei seit:
    06.10.2019
    Beiträge:
    11
    Zustimmungen:
    4
    Thanks for your feedback. Anyhow, a Mina is planned for next year!
     
    infusione und mbabst gefällt das.
  12. NelisB

    NelisB Mitglied

    Dabei seit:
    06.10.2019
    Beiträge:
    11
    Zustimmungen:
    4
    Are you all using the 58 mm portafilter kit?
     
  13. mbabst

    mbabst Mitglied

    Dabei seit:
    18.02.2009
    Beiträge:
    731
    Zustimmungen:
    135
    No, happy with 54mm here!
     
    Dale B. Cooper, infusione und cbr-ps gefällt das.
  14. NelisB

    NelisB Mitglied

    Dabei seit:
    06.10.2019
    Beiträge:
    11
    Zustimmungen:
    4
    Have you seen the Dalla Corte Instagram? It looks like they are losing the stepped profiling #zerolimits
     
  15. pouni

    pouni Mitglied

    Dabei seit:
    25.11.2016
    Beiträge:
    697
    Zustimmungen:
    264
    How do you come to this conclusion?
     
  16. NelisB

    NelisB Mitglied

    Dabei seit:
    06.10.2019
    Beiträge:
    11
    Zustimmungen:
    4
    "Year Zero, the turning point, a new beginning"

    "Dalla Corte's core technology has been taken to the next level"

    "We had to take our patented Digital flow regulation to the future"

    #zerolimits
     
  17. NelisB

    NelisB Mitglied

    Dabei seit:
    06.10.2019
    Beiträge:
    11
    Zustimmungen:
    4
    ...or is it just my wishful thinking?
     
  18. pouni

    pouni Mitglied

    Dabei seit:
    25.11.2016
    Beiträge:
    697
    Zustimmungen:
    264
    Wow, sounds good! I can not wait for friday!
     
Thema:

Dalla Corte Mina

Die Seite wird geladen...

Dalla Corte Mina - Ähnliche Themen

  1. Dalla Corte Zero

    Dalla Corte Zero: New stuff announced from Dalla Corte @ #host2019 in Milano! Can't wait! [GALLERY]
  2. Reparatur / Entkalken Dalla Corte Mini 2006

    Reparatur / Entkalken Dalla Corte Mini 2006: Liebes Forum, nach über 10 Jahren muss ich meine Mini Version 2006 leider reparieren. kurze Historie: Die Maschine lief ohne Entkalkung und mit...
  3. [Erledigt] Dalla Corte Mina + Dalla Corte Max

    Dalla Corte Mina + Dalla Corte Max: Hallo, nach reichlicher Überlegung kam ich nun zu dem Schluß das ich meinen Maschinenpark etwas Downgraden werde. Das liegt nicht an den...
  4. Dalla Corte Mini mit Druckregler zurückbauen

    Dalla Corte Mini mit Druckregler zurückbauen: Hallo ihr lieben, Ich wunder mich bei meiner Mini schon länger, dass beim Bezug immer Wasser neben dem Siebträger raustropft. Neue BG Dichtung...
  5. Dalla Corte Mini - Defekt

    Dalla Corte Mini - Defekt: Liebes Forum Team, vielleicht könnt ihr mir helfen. Meine Dalla Corte Mini mag nicht mehr. Leider ohne Status Fehler Meldung. Sie heizt normal...
  1. Diese Seite verwendet Cookies um Inhalte zu personalisieren. Außerdem werden auch Cookies von Diensten Dritter gesetzt. Mit dem weiteren Aufenthalt akzeptierst du diesen Einsatz von Cookies.
    Information ausblenden