Mahlkonig E65S retention (or how to lower it)

Diskutiere Mahlkonig E65S retention (or how to lower it) im Mühlen Forum im Bereich Maschinen und Technik; When I opened the grinder and saw the coffee inside the grinding chamber, I decided to measure the dead space (total retention): I cleaned the...

  1. #1 Peter_SVK, 15.02.2019
    Peter_SVK

    Peter_SVK Mitglied

    Dabei seit:
    25.01.2019
    Beiträge:
    313
    Zustimmungen:
    249
    When I opened the grinder and saw the coffee inside the grinding chamber, I decided to measure the dead space (total retention): I cleaned the grinder with vacuum cleaner, the chute (flapper removed), chamber, burrs. Then I threw inside 10.0g of coffee and ground out all the coffee (single dose) - 4.12g output. Total retention is ca. 5.9g for single dosing, not that big for commercial OD grinder (e.g. Fiorenzato F4E w/o modification has total retention ca. 9g). Ca. 2.4g is trapped in the chute above the flapper, the rest is in dead space around upper burr carrier (stupid MK design, IMO) and in the grinding chamber between sweepers, under lower burr, etc. Practical retention should be lower, the dead space fills only once and stale there. On the other hand in case of hopper dosing more grounded coffee remains between sweepers compared to SD.
     

    Anhänge:

  2. #2 Peter_SVK, 15.02.2019
    Zuletzt bearbeitet: 15.02.2019
    Peter_SVK

    Peter_SVK Mitglied

    Dabei seit:
    25.01.2019
    Beiträge:
    313
    Zustimmungen:
    249
    However, it's possible to lower the total retention (dead space) by „simple“ modification and improve what MK engineers did not do - to fill the dead space with properly designed adapter. Adapter is made of aluminium alloy, hand pressed on original upper burr carrier and securely bonded with Loctite 638. I measured total retention after modification in the same way as above - single dosed 10.00g. Output is 6.63g, so total retention is only 3.4g, reduced from original one by 2.5g. Pictures clearly show cleaner burr chamber above sweepers and around upper burr (note: the center space of the burrs was cleaned on assembled grinder prior to taking pictures, so do not compare to previous pictures above with messy remaining coffee beans in the center of lower burr).

    From earlier brush cleaning chute itself holds 2.3 - 2.4g of coffee, so I’ll try some modifications to the flapper too, when I receive suitable material (on Fiorenzato F4E I was able to reduce chute retention from 4g to 0.4 – 0.6g and total retention from 9g to les than 1.5g, but it’s a different story ... ;)).

    P.S. I don't know, how to include uploaded pictures to the text, is that possible?
     

    Anhänge:

    JuergenR, JuergenHB und Zuvca gefällt das.
Thema:

Mahlkonig E65S retention (or how to lower it)

Die Seite wird geladen...

Mahlkonig E65S retention (or how to lower it) - Ähnliche Themen

  1. Mahlkönig E65S GBW

    Mahlkönig E65S GBW: Das Einstellrad geht ganz schwer. Hat jemand eine Lösung?
  2. Mahlkönig K30 mit Mahlkönig E65S GBW Bohnenbehälter

    Mahlkönig K30 mit Mahlkönig E65S GBW Bohnenbehälter: Hallo zusammen, ich habe eine gebrauchte Mahlkönig K30 ergattern können und bin mit dem XXL Bohnenbehälter nicht so wirklich glücklich. Leider...
  3. [Verkauft] Mahlkönig E65S GBW verkauft!

    Mahlkönig E65S GBW verkauft!: Hallo zusammen, verkaufe meine Mahlkönig e65s GBW Die Mühle ist einwandfrei und ohne jegliche Mängel. Davon kann man sich am liebsten vor Ort...
  4. Mahlkönig E65S GBW Probleme

    Mahlkönig E65S GBW Probleme: Liebe Forsten, liebe Kaffeeliebhaber, aktuell habe ich mit unserer neuen Mühle von Mahlköing meine Probleme. Vorweg, möchte ich sagen, dass die...
  5. Mahlkönig E65S GBW Probleme mit Waage

    Mahlkönig E65S GBW Probleme mit Waage: Hallo liebe Community, meine Mahlkönig E65S GBW (ca. 1,5 Jahre alt / Softwareversion 300) hat mittlerweile fast täglich das Problem, das der...